Termékek: 0
Összeg: 0 Ft

Hogyan válasszunk teniszütőt

Tenisz

A megfelelő teniszütő kiválasztásához a teniszező 3 adata szükséges:
- Tenyér mérete
- Tudásszint
- Milyen játékot játszik: Alapvonaljátékos vagy egészpályás/röptejátékos
Lássuk ezek hogyan befolyásolják a kiválasztandó ütő típusát.

1. A grip (fogás, markolat) vastagság
Evidens módon a tenyér mérete határozza meg. A fogás kiválasztása a teniszütő megvásárlásának első fázisa. Ha a fogás túlságosan vékony, a teniszütő kifordulhat a kezünkből a nem középen megütött teniszlabda esetén, a túl vastag markolatnál pedig megnövelhetjük a kar és a csukló túlterhelésének esélyét. Megijedni nem kell, a szomszédos méretek átmérőben kb. 1 mm-t jelentenek, csak ne legyen két méretnyi eltérés az ideálistól. Az igényesebb Head ütők (pl. Microgel, Youtek) eleve cserélhető nyéllel érkeznek, így 1-5 ig bármilyen nyélvastagságra át lehet őket alakítani egyszerű és olcsó módon, a gyári garanciát megtartva. Vékonyabb gripnél lehet még egy ún. alátétfóliát tenni az alapgrip alá, ezzel egy méretet lehet vastagítani. Vékonyítani az markolatot nagy szaktudást és tapasztalatot igényel, de nem lehetetlen.
A grip méretezése amerikai (coll) és európai (mértékegység nélküli, egymás utáni természetes számok) szabvány szerint:

európai 

amerikai
(inch/coll)
grip kerülete
(mm)
0 4"   
102
1 4 1/8" 105
2 4 1/4" 108
3 4 3/8" 111
4 4 1/2" 114
5
4 5/8" 117
A helyes ütőfogás kiválasztásának legegyszerűbb módja, hogy tenyeres fogásra fogjuk az ütőt, majd kinyújtjuk egyenesen a hüvelykujjunkat. Amennyiben a tenyérpárna és az ujjhegyek közé a másik kéz mutatóujját pontosan be tudjuk illeszteni, a fogás megfelelő.

2. Tudásszint
Webshopunk az átláthatóság kedvéért itt is 3 szintre osztotta az ütők szerkezetét:
- Kezdő-Középhaladó
- Középhaladó-Haladó
- Haladó-Profi
Az első csoportba a nagy fejméretű, könnyű ütők tartoznak, az utolsóba ez ellentétük. A következőkben részletesen kielemezzük ezeket a tulajdonságokat.

3. Fejméret (ütőfelület) mérete

A húrozott rész méretét is kétféle mértékegység alapján adják meg (európai: SI szabvány, cm2, amerikai: brit mértékegység, in2).


Fejméret

amerikai
(in2)
európai
(cm2)
Mid 580 - 625 90 - 97
Mid Plus (MP)
630 - 685 98 - 106
Oversize (OS)
690 - 740 107 - 115Midsize ütők: kis erejű ütők, kiválóan irányíthatók, kicsi az optimális találati felület (sweet spot: az ütőfelületnek az a része, amivel a labdát eltalálva a legkomfortosabb érzéssel (kevesebb rezgés, vibráció) tudunk ütni, általában az ütő középső része. Versenyzőknek ajánljuk

Midplus ütők: közepes erejű ütők, jól irányíthatók, közepes méretű kényelmi zónával, középhaladó-haladóknak.

Oversize ütők: nagyobb erejű ütők, kevésbé jól irányíthatók, nagyobb kényelmi zóna, kezdő-középhaladóknak, vagy rövid lendítéssel játszóknak)

4. Az ütő súlya

A gyártó az ütőn általában grammban adja meg az ütő súlyát (pl. 285g). Amikor nincs megadva grammban az érték, akkor egy betűvel jelzik az ütő súlyát (L, M vagy H). Az alábbi táblázatban megtalálható, hogy melyik a betűjelzéshez általában milyen gramm érték kapcsolódik.

SL (superlight) kevesebb mint 250g
L (light) 250g-290g
M (medium) 291-325g
H (heavy) több mint 325g

A kisebb súlyú ütőket (290grammig) általában kezdő-középhaladóknak vagy gyermekeknek ajánljuk.
A 290-325g közötti ütőket közepes vagy gyors lendítéssel játszó fiatal versenyzőknek illetve jobb technikával rendelkező amatőrök használhatják.
A 325g feletti ütőket kizárólag versenyzők számára ajánljuk.


5. Az ütő súlypontjának helye (fejnehéz - nyélnehéz)

Az ütő súlypontjának megfelelően megkülönböztetünk fejnehéz, kiegyensúlyozott(semleges), és nyélnehéz ütőket. Azt, hogy egy ütő melyik típusba tartozik, súlypontjának(balance point) a nyéltől való távolsága mutatja meg.

A balance point távolsága a nyéltől:

fejnehéz ütők:  345mm-től nagyobb. Kezdő-Középhaladóknak, alapvonaljátékhoz.
kiegyensúlyozott ütők: 345mm környékén, középhaladó-haladóknak, alapvonaljátékhoz.
nyélnehéz ütők: 345mm-től kisebb. Haladó-Profiknak, egész pályás és a röptejátékhoz nyélnehéz ütőket ajánljuk.


6. Az ütő hossza

Az ütő hosszának kiválasztása elsősorban gyermekek esetében lehet fontos, hiszen a túl hosszú ütővel a labda eltalálása, az ütő kéz és a labda közötti túl nagy távolság miatt nehézségekbe ütközik, a mozgás kivitelezése kevésbé gördülékeny, kevés sikerélményt nyújt a gyerek számára.

A túl rövid ütővel viszont az erőközlés lesz alacsony hatásfokú, így nem tud kellő lendületet venni egy hosszabb, gyorsabb ütéshez.
Az ütő hosszát életkorhoz vagy testmagasság szerint ajánljuk, amit az alábbi táblázat mutat:

0-4 éves korig : 19inch (")
4-6 éves korig: 21"
7-8 éves korig: 23"
9-10 éves korig: 25"
10-12 éves korig: 26"
12 év felett: felnőtt méret 27"

Felnőttek számára az ütő hosszúságával kapcsolatban kevesebb választási lehetőség adott.

A felnőtt méretű ütők általában 27" hosszúságúak, de előfordul, hogy bizonyos típusú ütőkből gyártanak hosszabb változatúakat, ezek 27,5" illetve akár 28,5" is lehetnek.

Ez a méretbeli változás azonban az ütő használatakor némi nehézséget jelent, nagyobb ütőerő mellett rosszabb lesz az ütő irányítása .Ezek az ütők csak megfelelő kondícióban lévő, jó technikával rendelkezők számára ajánlottak.

Teniszhúr kiválasztása:
A megfelelő teniszhúr kiválasztása nagyban (akár 50%-ban!) befolyásolja az ütő viselkedését, így érdemes odafigyelni rá.  
Minél vastagabb egy teniszhúr, annál később szakad el, de annál érzéketlenebb is. A vékonyabb húr kevésbé tartós, viszont annál érzékenyebb.
Minél feszesebbre van húrozva egy ütő, annál kevésbé száll el róla a labda (nem tud "csúzliszerűen" lendületet venni róla a labda), viszont annál jobban lehet kontrollálni az ütést (kevés ideig tartózkodik az ütőn), azaz:
A puhább húrról jobban száll a labda, viszont kevésbé pontosan lehet vele ütni.
A puhább húrozásnál a karra ható terhelés kisebb, a keményebb húrozásnál nagyobb.

 

Elérhetőség


Cégnév: SportOutlet Kft.
Cím: Kattintson ide!
Telefon: +36 30 644 0948
Adószám: 13979775-242
Cégjegyzékszám: 01-09-330980
E-mail: info@sportoutlet.hu